Aangesloten bij Logo ELB
Logo-ANBI

 

 

Luister live!

 
De streekomroep van Haarlemmermeer

Burgemeester Schuurmans handhaaft niet in vliegtuigen zondag 14 juni 2020

SCHUURMANS RIJKSOVERHEID cright

In het programma MeerMagazine op MeerRadio – de streekomroep van Haarlemmermeer – sprak Roel van Luijk zondag met burgemeester Marianne Schuurmans, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Kennemerland. Ze gaf een toelichting op de coronacrisis.

Illegaal feest Haarlemmermeerse Bos
Van Luijk vroeg de burgemeester om een reactie op het illegale feest in het Haarlemmermeerse Bos in de nacht van zaterdag op zondag. Schuurmans blijft het zorgelijk vinden dat met name de jeugd moeilijk doordrongen raakt van de noodzaak van de coronamaatregelen. De prioriteit van de politie lag daarom bij beëindiging van het feest; er werd vooralsnog niemand aangehouden of bekeurd. Er wordt mogelijk wél streng opgetreden tegen de organisator van het feest, omdat er vermoedelijk drugs op het feest aanwezig waren.

Coronamaatregelen in het vliegverkeer
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs in overleg met het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) regels voor het vliegverkeer opgesteld. In vliegtuigen kan de anderhalvemetermaatregel niet worden toegepast. De minister gebruikt om die reden voor vliegtuigen hetzelfde advies van het RIVM en het OMT dat in het ov geldt; het dragen van mondkapjes.

Burgemeester Schuurmans handhaaft niet in vliegtuigen
Burgemeester Marianne Schuurmans zal niet handhaven op coronamaatregelen in vliegtuigen, wel op Schiphol. Op de vraag wie er handhaaft in vliegtuigen zei Schuurmans: ‘De vliegmaatschappijen handhaven zelf, die hebben belang om te handhaven voor de gezondheid van hun personeel en hun klanten’. ‘Naleving kan niet kan worden afgedwongen, maar moet tussen je oren komen.’, zegt de burgemeester. Op de vraag hoe luchtvaartmaatschappijen handhaven zegt Schuurmans dat ze, net als in de horeca, zelf protocollen hebben opgesteld die door de minister zijn goedgekeurd. Handhaving door vliegmaatschappijen bestaat o.a. uit ‘kijken of mensen er gezond uitzien’, controleren van gezondheidsverklaringen en bij vastgestelde coronabesmetting opvolgen van het afgesproken protocol.
Motie voor vertrek Halsema
Burgemeesters in Nederland hebben in een opiniestuk in De Volkskrant van 10 juni ontstemd gereageerd op een debat in de Tweede Kamer over de positie van Femke Halsema als voorzitter van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In het debat werd een motie ingediend om Halsema te laten vertrekken als voorzitter. Het Veiligheidsberaad met daarin alle voorzitters van de veiligheidsregio's, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) benadrukken dat iedere bestuurslaag op zijn eigen niveau moet opereren en op dat niveau ook verantwoording moet afleggen; in het geval van burgemeester Halsema dus aan de gemeenteraad van Amsterdam. Dat de Tweede Kamer de verantwoordelijke bestuurslaag voor de voeten gaat lopen is onbehoorlijk en past niet in ons democratisch bestel, stellen ze. ‘Dan wil er niemand meer voorzitter van een veiligheidsregio zijn’, voegt Schuurmans daaraan toe.

Van noodverordening naar noodwet
Er is veel kritiek op een voorgestelde noodwet die de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s moet vervangen, die zou de regering te veel invloed geven op het lokale bestuur in gemeentes. Burgemeester Schuurmans zegt dat de noodwet juist is bedoeld om weer terug te kunnen keren naar de normale situatie, waarbij alleen de burgemeester over openbare orde en veiligheid in de gemeente gaat.
‘Er is nog wel sprake van een crisis; een veenbrand die ondergronds woedt’, zegt Schuurmans. De noodwet geeft de regering de mogelijkheid om alleen in te grijpen ‘als die weer oplaait’.
Haar verwachting is dat de noodwet niet voor 1 juli, maar pas na het zomerreces zal worden aangenomen, maar ‘we kunnen nog prima vooruit zoals nu, als het aantal besmettingen laag blijft.’, aldus burgemeester Schuurmans.

Het hele interview met burgemeester Schuurmans is te beluisteren. KLIK hier!

Advertenties

Banner Goodnight
Banner Hartgerink
Dierenspeciaalzaak Hoofddorp
ERFGOED JOURNAAL BANNER
FYR ADVERTENTIE
ONDERNEEM_BANNER
SCHOLEN BANNER NOV 2019
Facebook permission

Frequenties

Beluister ons op een van de onderstaande kanalen:

Radio:
Ether: 105.5 FM + 106.6 FM
Ziggo TV: 38;
Ziggo Digitale Radio (kanaal 105 in de radio app)
KPN: 1143 + 1443
Glasvezel digitale radio: 3047
Tele2: klik hier
Radio Apps:
Tune-In https://tunein.com
JUKE https://juke.nl/juke-app

Internet:
Luister af via internet
MeerTelevisie op Youtube